Zbilansowana dieta to podstawa dobrego samopoczucia. Odpowiednio dobrane makroskładniki wpływają na kondycję i nastrój. W internecie znajduje się wiele poradników dietetycznych. Kłopot w tym, że takie artykuły nie uwzględniają czasu, który trzeba poświęcić na przygotowanie posiłków ani dostępności produktów, o których wspominają.
W pogoni za trendami łatwo wpaść w żywieniową pułapkę. Jagody goji, nasiona chia, spirulina i inne ?superjedzenie? to produkty, których dodanie do codziennych posiłków nie jest wcale takie łatwe. Ich przyrządzenie jest czasochłonne, a cena bywa mało zachęcająca. Na szczęście zdrowa żywność to nie tylko moda i reklamy, które serwują nam nieosiągalne standardy żywieniowe. Są łatwo dostępne produkty, które często zapominamy uwzględnić w naszej codziennej diecie.
ORZECHY WŁOSKIE
Orzechy włoskie to swoisty odpowiednik ryb w diecie. Zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo. Garść orzechów w drodze do pracy pomoże nam uzupełnić zapotrzebowanie na białko i kwasy omega-3. W naszej kuchni zastosowanie mogą znaleźć nawet łupiny orzechów. Świetnie nadają się do przygotowania miodów, czy domowych nalewek. Łupanie to łatwa i przyjemna czynność, jeśli zaopatrzymy się w dziadka do orzechów. Drewno oliwne, z którego wykonany jest dziadek, nie przejmuje zapachu potraw i wykazuje właściwości antybakteryjne.

GAŁKA MUSZKATOŁOWA
Gałka muszkatołowa zwykle używana jest jako przyprawa, jednak ze względu na swoje właściwości, znalazła zastosowanie również w medycynie naturalnej. Jest dobrym źródłem tłuszczów i błonnika. W połączeniu z mlekiem rozluźnia i likwiduje stany napięcia. Gałka muszkatołowa charakteryzuje się przyjemnym, korzennym smakiem. Doskonale łączy się z warzywami, jak ziemniaki czy dynia, może też służyć jako dodatek do ciast i deserów. Do jej przygotowania możemy użyć tarki firmy Essential. Wykonana we Włoszech, ma prostą, artystyczną formę, zgodną z obecnymi trendami wzornictwa.

ZIEMNIAKI
To jednocześnie najbardziej i najmniej spodziewana odpowiedź. Pospolite ziemniaki są źródłem węglowodanów i witamin. Zawierają znaczące ilości witaminy C, istotnej ze względu na pobudzanie organizmu do walki z chorobami i podnoszenie ogólnej odporności. Magnez, potas, fosfor i inne składniki mineralne usprawniają obniżanie ciśnienia krwi, pozytywnie wpływają na zdrowie skóry i funkcjonowanie wzroku. Ziemniaki mają stosunkowo niewiele kalorii, bo jedynie ok. 80 na 100 gramów. Są klasycznym wyborem w polskiej kuchni. Do ich przygotowania świetnie nadają się gliniane naczynia, które nie wpływają na smak przygotowanych w nich dań. Materiał, z którego są zrobione, zapewnia odporność na bardzo wysokie temperatury, dzięki czemu mogą być bezpiecznie używane w piekarniku lub na otwartym ogniu.

Niezależnie od używanych przez nas produktów, najważniejsze w diecie jest zachowanie odpowiednich proporcji. Zbilansowanie posiłków wpłynie pozytywnie na nasze samopoczucie. Dlatego warto zwracać uwagę nie tylko na to, co jemy, ale także w jakich ilościach.