Ach, życie studenckie…
- 13 września 2020
- 0 Comments
- Article
Och, jak cudownie…
W końcu będziesz się uczyć tylko wybranych przez siebie przedmiotów!
W końcu uwolnisz się od przymusu odszyfrowywania nudnych zapisków na tablicy!
W końcu z dala od domu – nikt Ci nie będzie mówił, co i kiedy masz robić!
Tylko że szybko przyjdzie twarde lądowanie – jeden egzamin będzie gonić następny, zostaniesz zalany pracami domowymi i zaliczeniowymi, a do tego wszystkiego – w tak zwanym międzyczasie – dojdą jeszcze projekty i prezentacje… To jednak nie wszystko; na Twoich barkach znajdzie się też cała reszta obowiązków, w tym tych domowych: pranie, sprzątanie, zakupy, gotowanie. Szybko sobie uzmysłowisz, że nie da się żyć na samych porcjach owsianki…

Twoi rodzice byli zapobiegliwi i wyposażyli Cię w kilka niezwykle ważnych przedmiotów.
Coś na pyszną zupę

W garnku z naturalnej gliny pokrytej bezołowiową glazurą od włoskiej Artigiana Vasai ugotujesz mnóstwo zdrowych i niskokalorycznych dań, na przykład pyszne zupy. Gliniany garnek zawiera w sobie wiele substancji odżywczych: wapń, fosfor, żelazo, magnez i siarkę.
Ze względu na materiał, z których wykonano naczynie, oraz proces powolnego gotowania składniki, z których przygotowujesz danie, zachowają swe właściwości i nie wyschną. To oszczędzi Ci dodawania kolejnych porcji oleju i sprawi, że jedzenie nie pójdzie w boczki. Wilgoć i ciepło są rozprowadzane równomiernie wokół jedzenia, co wpływa na aromat potrawy. Warto dodać, że dzięki gotowaniu w naturalnej glinie zachowane są wszystkie składniki odżywcze dania.
Garnek gliniany należy przed pierwszym użyciem dobrze wymyć i wstawić do wody na około 12 godzin, a następnie pozostawić do wyschnięcia. Nie powinno się stosować płynów do mycia naczyń ani innych detergentów. Powłoki garnka nie trzeba natłuszczać. Należy go zawsze wkładać do zimnego piekarnika lub na nierozgrzaną kuchenkę, ale po gotowaniu wolno go stawiać na zimnej powierzchni. Nagłe zmiany temperatury mogą doprowadzić do pęknięcia gliny.
Nie masz czasu na zakupy? To zacznij uprawę warzyw i ziół we własnym zakresie! Pomoże Ci w tym podwyższona grządka od firmy Herstera.

Radość z BBQ Ale kiedyś trzeba też poświętować! Czas zatem na grilla, który jest zdrowy, smaczny i jest źródłem wspaniałej zabawy. Ale cóż począć, gdy ma się jedynie mały balkon? Odpowiedzią będzie tu wodny grill Liscio. Włącz kuchenkę turystyczną, wypełnij wodą zbiorniczek znajdujący się pod płytą grillującą i zamknij. Po chwili z grilla zacznie wydobywać się ciepło - to znak, że możesz spokojnie nakładać na płytę jedzenie. Jej powłoka ze skruszonej skały wulkanicznej sprawi, że nic się nie przypali, a cały proces odbywa się bez węgla i śmierdzącego dymu. Oto jak takie sprawy załatwia się z sąsiadami!
Przyda się również uniwersalny grill Sirio, a wraz z nim warzywa, czosnek, przyprawy i oliwa, które rodzice przezornie zostawili Ci w koszyku w kącie. Pomyśleli również o gazowej kuchence turystycznej. Mycie grilla też jest dziecinnie proste. Zatem podepnij butlę z gazem, nałóż metalową osłonę na palnik i postaw na niej woka. Dodaj jedną łyżkę oleju, a następnie warzywa. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Co jeszcze można zrobić z jego udziałem? Grzanki! Szybko umieść na woku płytę grillującą i kiedy warzywa będą delikatnie skwierczeć, na pokrywie będzie tostował się chleb.
A dla łasuchów…
Spodziewasz się gości, a każdy z nich lubi słodycze? Gliniana płyta od Artigiana Vasai niczego nie przypali! Przed pierwszym użyciem umieść ją w wodzie na około 12 godzin i przed każdym kolejnym na około 10 minut. Już starożytni Rzymianie znali i cenili zalety gliny w procesie przygotowywania jedzenia. A podczas gdy gliniana płyta zażywa wodnej kąpieli, Ty zajmiesz się ciastem. Potrzebne Ci będą: 150 g mąki, 100 g mielonych migdałów, jedno jajko, dwie łyżki oliwy, 90 g masła, 50 g cukru, dwie łyżki mleka, dwie łyżki oleju słonecznikowego i skórka z połowy cytryny. Wszystkie te składniki musisz ze sobą wymieszać, a w drugiej misce z kolei połącz 500 g twarogu, jedno opakowanie cukru waniliowego, 50 g cukru, skórkę z połowy cytryny, dwie łyżki oleju słonecznikowego, dwa jajka, jedną łyżkę skrobi kukurydzianej (np. kassawę). Wyjmij płytę z wody, wysusz, rozprowadź na niej ciasto, podnieś nieco jego brzegi i wypełnij twarogowym nadzieniem. Jeśli lubisz owoce, możesz je spokojnie dodać do tej masy. Następnie wstaw całość do ZIMNEGO piekarnika i rozgrzej do 180 stopni. Piecz przez 40-50 minut. Tarta serowa może wystygnąć w piekarniku.
